Szeretek kézműveskedni, főként varrni. Óvónőként nagyon sok bábot, fejlesztő játékot, babát készítettem . Olyan eszközöket szeretek készíteni, melyek segítik a gyermekek fejlődését. A bábozás, az interaktív textilkönyvek szórakoztató és egyben hasznos tevékenységek. Motiválnak, fejlesztik a beszédkészséget, gondolkodást, a kézügyességet, megindítják a képzeletet, a fantáziát, a kreativitást.

Az útmutatók, sablonok segíthetik az otthoni elkészítést. Sok sikert!

MAGAMRÓL

"A szépet csodálni,
Az igazat óvni,
A nemeset tisztelni,
A jót körülölelni,
Ez vezeti az embert
Az életben célokhoz." (Rudolf Steiner)

A Waldorf pedagógia szellemisége mindig közel állt hozzám: az ismeretek  életkori sajátosságokhoz igazodó átadása, a szabad játék, képesség és személyiség fejlesztés fontossága. A Waldorf óvodák játékkészlete kicsit más, mint a hagyományos óvodáké. Előnyben részesítik a természetes anyagokat: fa, kagyló, kövek, melyek megmozgatják  a gyermekek fantáziáját. A Barbie helyett ölelhető, puha gyapjúval tömött babákat ringatnak a gyerekek. A babák arca nem túl kidolgozott. A szem és a száj csak jelzésértékű, éppen azért, hogy a gyermekek az aktuális érzelmi állapotuknak megfelelően válasszanak, hogy sír, vagy nevet a babájuk. Ruháik, pamutvászonból, plüssből, a hajuk  gyapjú, vagy moher fonálból készül.
Talán a Waldorf pedagógia iránti szimpátia késztetett arra, hogy elkezdjek babákat, manókat varrni magam, családom, ismerőseim örömére. A hagyományokat megőrizve, én is természetes anyagokat használok, kézzel varrom a babákat, a ruháikat géppel. Varrás közben sokszor becézgetem őket, próbálgatom, milyen név illene hozzájuk. Ennek ellenére soha nem adom át névvel a babákat kisgazdáiknak, hiszen a "keresztelés" nem az én dolgom, hanem a gyermeké.
A babákat és manókat többféle méretben készítem:
A legkisebbek játéka a 10-15-20 cm-es csücsökmanó, vagy álommanó. Finom, puha, "csücskös", kedves hálótársa lehet a legkisebbeknek.
Kisebb óvodások kedves játéka lehet a 30 cm-es sapkás manó (lány, vagy fiú), ölelhető, fix ruhás, de öltöztethető is.
A nagyobbak szerepjátékához tartozhat a 30-40 cm-es öltöztethető baba, fix, vagy fésülhető hajjal, ruhákkal, cipőkkel.

Nincsenek megjegyzések: