Szeretek kézműveskedni, főként varrni. Óvónőként nagyon sok bábot, fejlesztő játékot, babát készítettem . Olyan eszközöket szeretek készíteni, melyek segítik a gyermekek fejlődését. A bábozás, az interaktív textilkönyvek szórakoztató és egyben hasznos tevékenységek. Motiválnak, fejlesztik a beszédkészséget, gondolkodást, a kézügyességet, megindítják a képzeletet, a fantáziát, a kreativitást.

Az útmutatók, sablonok segíthetik az otthoni elkészítést. Sok sikert!

2017. júl. 3.

Babázni jó!
A világon mindenhol a játék egyik legnépszerűbb eszköze a baba. A babák anyaga, mérete, formája, tipusa különböző lehet. Abban azonban megegyeznek, hogy pozitív hatással vannak a gyermekek fejlődésére.
-          Segít a gyermekek megérteni, feldolgozni az őket körülvevő világot. A „mintha” , „mondjuk, hogy..” helyzetekben látott, átélt  eseményeket, tevékenységeket, emberi kapcsolatokat élnek újra a gyermekek. Pl: testvér születés, egy kirándulás, vásárlás, fogorvos stb. A szereplőket különböző külső és belső, érzelmi tulajdonságokkal ruháznak fel (csinos, csúnya, goromba, kedves, mosolygós, haragos stb.) A babás  szerepjátéknak, ugyanúgy, mint a többi szerepjátéknak is a  legcsodálatosabb eleme az úgynevezett kettős tudatállapot. A gyermekek ugyanazon időben teljes mértékben bele tudják élni magukat egy helyzetbe úgy, hogy közben teljesen tisztában vannak a valósággal.
-          A babázás fejleszti a megismerő funkciókat (figyelem, megfigyelőképesség, érzékelés, észlelés, emlékezet, gondolkodási funkciók)  és finommotoros készségeket (baba öltöztetés, fésülés)
-          Fejleszti a kifejező képességet: aktív szókincs, mondatalkotás, artikulációs képesség. Kezdetben csak szavakat intéznek a babához, később már mondatokat és meséket is.
-          Fejlődnek az érzelmi, akarati képességek. Babázás közben anyukájuk mintájára gyakorolják a gondozási teendőket, gondoskodnak a babájukról, együttérzésük, önzetlenségük erősödik. Erős érzelmek feldolgozását is segíti a babázás. A  „mintha” helyzetekben szabadon kiengedhetik a feszültséget, a félelmeket. A babázásba bekapcsolódó szülő is könnyebben észreveheti, hogy mi bántja a gyermekét.
A babák már egész pici kortól társai, vigasztalói lehetnek a gyerekeknek. A finom, puha, ölelhető, gyapjúval tömött waldorf manók, rongyik, alvókák elválaszthatatlan társakká válhatnak. Élmény telivé tehetik a  játékot, szomorúságban vigaszt nyújthatnak, segíthetik a nyugodt elalvást.
Általában a babázást ösztönösen a kislányokhoz kötjük. Ha ajándékot vásárolunk a kislányoknál a baba jöhet szóba, a fiúknál pedig az autó. De miért ne játszhatnának a fiúk is babákkal? Az ő esetükben ez a baba lehet egy waldorf fiú baba, vagy manó is. A pici ovis fiúknak is van általában alvókájuk, ami megkönnyíti számukra az alvást az oviban. Sok fiúcska szívesen játszik napközben is babával, ami nem baj, sőt előny, mert:
-          Segít megérteni az átalakuló apa szerepeket. Napjainkban az apukák sokkal aktívabban bekapcsolódnak a gyermekük életébe, fürdetés, etetés, séta, főzés. Ez minta a kisfiúk számára.
-          Apai mintára támaszkodva segítheti elmélyíteni a babás szerepjátékot (baba fürdetés, pelenkázás, öltöztetés,etetés)
-          A baba a kisfiúk beszoktatását is segíti az oviba, bölcsibe.
-          Ahogy a kislányok esetében, a kisfiúk fantáziáját, kreativitását, társas kapcsolatait, megismerő funkcióit is fejleszti a babázás.

Akár fiú, akár lány, a babázás csodás élménye minden gyermeket megillet.
Köszönöm, hogy leírod a véleményedet!
 

 

 

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések: